Informatie over Buurt Informatie Netwerk

Buurt Informatie Netwerk (BIN)


Het BIN is een vorm van buurtpreventie waarvan de algemene doelstelling is de betrokkenheid van de bevolking bij de criminaliteitsbestrijding en -voorkoming op een gepaste wijze te verhogen en het gevoel van onveiligheid bij de bevolking te verlagen.
In Uden is er een BIN website http://www.bin-uden.nl/
Iedereen die mee wil helpen kan zich daar opgegeven.

Nog niet in elke wijk is zo'n Netwerk actief. Op dit  moment wordt gestart met de wijken Bogerd/Vijfhuis. In de Bitswijk is inmiddels wel een BIN actief. Dat netwerk heeft nu, na bijna 9 maanden, 100 (per 1-09-2013) deelnemers, bewoners die zich om veiligheid in wijk en buurt bekommeren.
Elke wijk heeft op de gemeentelijke BIN pagina dus een eigen omgeving. Voor de Bitswijk is er een apart gedeelte http://bitswijk.bin-uden.nl/





Hoe is het ontstaan?
In 1994 werd In België het buurtinformatienetwerk door de Rijkswacht Ieper als alternatief voor de burgerwacht als alternatief daarvoor vooruitgeschoven. Het is gebaseerd op het inmiddels gekende Brits model van de "Neighbourhood Watch".
Een BIN wordt gedefinieerd als een gestructureerd samenwerkingsverband van burgers (zelfstandigen en/of particulieren) in een bepaalde wijk/straat die o.l.v. een coördinator en gesteund door de politie wederzijds informatie uitwisselen. De wijkagent heeft daar een belangrijek rol in. 
Om die informatie zo snel en doeltreffend mogelijk uit te wisselen verloopt dit op basis van een vooraf bepaald plan. In Uden is gekozen voor een Internettoepassing.
Het BIN project is een samenwerkingsverband (partnership) gebaseerd op solidariteit en communicatie met als doel samen te zorgen voor veiligheid in de eigen omgeving. Het ontstaan van het BIN moest een antwoord bieden aan de toenemende onveiligheidsgevoelens bij de burger. Gevoelens van onrust, onzekerheid, slapeloosheid, niet meer weg durven en frustraties werkten het algemeen onveiligheidsgevoel in de hand.
Daarnaast was het ook duidelijk dat er iets moest veranderen aan het meldingsgedrag van de burgers. Ofwel had men schrik om iets te melden, ofwel dacht men dat een ander het wel zou doen of men dacht gewoon dat het toch niets zou uithalen. Dus het herstellen van het veiligheidsgevoel en het meldingsgedrag verbeteren.
Vanuit deze doelstellingen is het Buurt Informatie Netwerk ontstaan.  Hierbij gaan de burgers, de overheid en de politie, in het bijzonder de wijkagent, samenwerken aan een veilige en goede leefomgeving.

En hoe doet men dat dan?
- De politie geeft de coördinator voor een bepaalde wijk informatie over een concrete situatie, bv de inbraak in een auto.
- De Coördinator zorgt dat de leden van het BIN met een e-mail worden geïnformeerd.
- De buurtbewoner wordt gevraagd informatie aan te leveren of alert te zijn in zijn wijk.
- Naar aanleiding van die situatie informeert de buurtbewoner de politie ( bv. Ik heb gezien, dat bij die inbraak een auto met kenteken ... wegrijdt, of  Ik heb de laatste tijd gezien dat 1 personen etc. in die straat rondliepen. Zij horen hier niet thuis!)
- De politie betrekt de informatie bij haar onderzoek.
- Resultaten worden naar de bewoners teruggekoppeld. 

Het resultaat?
- De boeven worden aangehouden.
- De wijk of buurt wordt veiliger.
- De boeven zullen zich een tweede keer bedenken, voordat men een wijk met het bekende BIN-bord gaan bezoeken.
- Het gevoel van veiligheid neemt in de buurt toe.
- De burger is meer betrokken met het wel en wee in zijn buurt.
- De wijkagent heeft meer ingang en draagvlak binnen zijn wijk.

Wat is BIN anders dan het Burgernet?
Burgernet wordt ingezet bij ernstige, dringende en acute zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is, bijvoorbeeld bij:

  • diefstal of inbraak, 
  • doorrijden na een aanrijding, 
  • beroving, 
  • vermiste personen
Burgernet-deelnemers in een wat groter gebied ontvangen van de politie een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers met informatie kunnen rechtstreeks met de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. De informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt.

BIN vraagt van deelnemers - in een bepaalde wijk of buurt - voortdurend alert te zijn op verdachte zaken of aanvullende informatie te leveren naar aanleiding van concrete zaken, waar juist nog heel veel vragen zijn.