Kliknieuws 5/9/13
UDEN- Wie kent het niet in Uden, het Trefcentrum. Hét ontmoetingscentrum in de Bitswijk, honk voor de woensdagmiddagclub, disco, kaart -en bridgeclub, vergaderruimte voor de wijkraad en voor nog veel meer. Tot eind dit jaar, want dan sluiten na ruim veertig jaar de deuren. Emotioneel voor beheerder Ruud Donders en zijn assistent-beheerder Ria Donders. Wethouder Marcel begrijpt dat, maar ziet ook kansen in het nieuwe Muzerijk.
De Bitswijk was in 1972 een grote uitbreiding voor Uden. Boomgaarden en weilanden verdwenen en moderne rijtjeshuizen kwamen in de plaats. Mensen van allerlei allooi, veelal van buiten Uden kwamen er wonen zoals militairen van vliegbasis Volkel. Om die nieuwkomers met elkaar in contact te brengen, kwam er een houten ‘Trefcentrum’. Ernaast stond een kleuterschool die met het groeien van de wijk al snel werd gesloten en onderdak vond in de grote Bitswijkschool. In 1981 werd een stenen muur om het Trefcentrum gebouwd en werd het uitgebreid tot wat het nu nog is. Frans Gabriëls was de eerste beheerder. Samen met talloze vrijwilligers ontstond er een Trefcentrumcultuur die de wijk oversteeg.
Verkeringen
Ruud Donders was veertien jaar toen hij in Uden kwam wonen. In andere wijken had je toen De Schalm en de Witte Boerderij en later de Raamboerderij. Maar het Trefcentrum was het helemaal. Donders is er al ruim 30 jaar beheerder: “Het was hier een kinderrijke buurt en we hadden modern spul. De disco kreeg al snel een goede naam. Jeugd vanuit heel Uden kwam hier dansen en Carnaval vieren. We hadden toen al dj’s en lieten beelden zien op een groot scherm. We filmden het publiek. Heel wat verkeringen zijn hier begonnen, maar ouders vonden het niks als ze hun kind in beeld zagen zoenen.”
Delhez: “Als tiener kwam ik hier ook. We hadden niet zo heel veel keuze natuurlijk, maar het was precies waar behoefte aan was. Veel Udenaren hebben er goede herinneringen aan.”
Vrijwilligers
Maar, het einde is in zicht. De disco, woensdagmiddagclub, countrydansen voor de jeugd en bewegen voor ouderen stopten al veer eerder. “Het aantal vrijwilligers loopt terug en de jeugd heeft andere interesses. Wij hebben het Trefcentrum eigenhandig opgebouwd, maar voor de volgende generatie is de betrokkenheid minder groot.” Delhez: “Het gebouw is nog heel netjes, maar verouderd. De vaste lasten zijn hoog. Met de bouw van de nieuwe voorziening Muzerijk is het logisch dat we functies combineren. Daar wordt het weer levendig en ontstaan nieuwe initiatieven. Maar ook daar zijn vrijwilligers onmisbaar. Zonder hen wordt Muzerijk niks.”
Ria Donders: “We gaan door totdat Muzerijk open gaat. We zaten lang in onzekerheid. Het overleg met alle clubs in het Trefcentrum is laat op gang gekomen. Die moeten ander onderdak zoeken en ik moet contracten opzeggen. Maar we komen er samen wel uit. Ook al doet het zeer. We hebben toch met veel mensen een band opgebouwd.”
Ondertussen denkt de gemeente na. Delhez: “Er is nog geen sloopvergunning voor het Trefcentrum en nog geen herbestemming. Ideeën zijn welkom. De bomen groeien niet meer tot in de hemel, daarom moeten we goed afwegen wat we hier willen.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten